Майстер-клас «Сила голосу. Дикція» для студентів-старшокурсників

Майстер-клас «Сила голосу. Дикція»

для студентів-старшокурсників

15 листопада 2021 року відбувся майстер-клас «Сила голосу. Дикція» для студентів-старшокурсників кафедри германської філології та перекладознавства. У ролі коуча – Гліб Савінов, тренер голосу, актор Хмельницького театру ляльок, ініціаторка заходу – доц. Юлія Купчишина.

Незаперечним є той факт, що виразність дикції – важливий аспект майстерності перекладача. Відомі філологи стверджують, що дикція багато в чому визначає професійну відповідність перекладача, а недоліки в дикції заважають, або й не дають можливості бути успішним у цій професії. Адже дикція – це ступінь виразності у вимові слів і складів, це манера вимови звуків, а манери, як відомо, можна і треба удосконалювати. Саме про це й шлося під час майстер-класу.

Гліб розповів майбутнім перекладачам про способи подолання монотонності й нав’язливості мовлення – вправи для розвитку діапазону голосу; логічні наголоси – як акцентувати основні смисли в тексті, аби просто й доступно доносити важливу інформацію; гігієну голосу – як берегти голос та не втрачати витривалості мовленнєвого апарату попри стрес й високі навантаження. А також поділився кількома дієвими техніками для удосконалення дикції.

Зокрема, пояснив, чому корисно читати з олівцем в роті?
«Для того, щоб напрацьовувати чіткість, існують скоромовки. Але можна читати звичайний текст і при цьому теж покращувати дикцію за допомогою олівця.

  1. Сміливо затискайте олівець на передніх зубах. Завдання не засадити його глибше, а створити опір для язика і вимовити усі букви.
  2. Обирайте текст з приголосними.
  3. Краще за все тренується звук «Р», він перевіряється для того, щоб переконатися, що язик вібрує і може здійснювати поступальні рухи з опорою олівця, саме так тренується язик. Якщо «Р» не звучить, значить язик слабо працює. Потрібно кожне слово втричі активніше вимовляти для кращого результату.
  4. Максимально розтягуйте і звужуйте губи для того, щоб губи та інші м’язи обличчя були рухомі. Коли обличчя людини не рухається емоційно, ніякий хороший голос не врятує.

Вправа з олівцем – найкраще тренування! Крутіше за камінчики і винних пробок в роті».

Гліб розповів і про переваги й недоліки роботи зі скоромовками:

➖Робота над скоромовками – це дуже корисно для тренування дикції, тому нею не варто нехтувати.

➕Не потрібно приділяти цьому заняттю багато часу: вимовляєте кілька разів на день скоромовки і вони дійсно допомагають, а результат видно вже через тиждень.
Крім того, займаючись із ними, як і у всій роботі над дикцією, до кожної людини потрібно шукати свій підхід.

Виявляється, існують навіть певні правилами роботи зі скоромовками:
✅ У скоромовках головне не швидкість, а чіткість. Ви повинні говорити швидко, але виразно. Ніякої каші, всі букви у словах мають бути почуті.

✅ Спочатку прочитайте скоромовку про себе, потім вголос повільно, потім додавайте темп, не забуваючи при цьому стежити за розбірливістю звучання тексту.

✅ Якщо знаходитесь вдома, можете почитати скоромовку з каштанами, горіхами за щоками, а потім без них – легкість звуковидобування вам гарантована.

✅ Ще один технічний прийом: читаєте скоромовку уголос наступним чином: приголосні вимовляєте дзвінко, голосні – пошепки, допомагає позбутися мовної скутості.

✅ Тренуйте дикцію по 5хв на день однією скоромовкою. Переходьте до наступної тільки тоді, коли відчутно чіткість.

✅ Вимірюйте результат. Запишіть на диктофон перше прочитання скоромовки, а потім через декілька днів тренувань знову запишіть та прослухайте два записи і відчуєте різницю!

Дякуємо Глібу Савінову за корисні поради та новий вражаючий досвід!